
შხამიანი პური
ფერმერები უპირატესობას ცილით მდიდარ, მაღალმოსავლიან ჯიშებს ანიჭებენ, სადაც გლუტენის შემცველობა ჭარბია
მე-20 საუკუნის 50-ანი წლებიდან აშშ-ში ცელიაკიით (ავტოიმუნური მდგომარეობა, როცა ორგანიზმი გლუტენს ტოქსინად აღიქვამს) დაავადების შემთხვევების რაოდენობა მინიმუმ გაოთხმაგდა. “მიზეზი რაციონში გლუტენის სიჭარბეა”, – ამბობს ჯ. მიურეი მაიოს კლინიკიდან. გლუტენის (ცილა, რომელსაც მარცვლოვნები შეიცავს) მთლიანად მონელება შეუძლებელია. პირველყოფილი ადამიანები მარცვლეულს არ მიირთმევდნენ; ამიტომ ჩვენ გლუტენს ბოლომდე ვერ გადავამუშავებთ, თუმცა ნარჩენებისგან მარტივად ვთავისუფლდებით. აი, ცელიაკიით დაავადებულებისთვის კი ის შხამია.
“ხორბლის თანამედროვე არჩევანი პრობლემას ამწვავებს”, – ამატებს მიურეი. ფერმერები უპირატესობას ცილით მდიდარ, მაღალმოსავლიან ჯიშებს ანიჭებენ, სადაც გლუტენის შემცველობა ჭარბია. კონდიტერებიც კმაყოფილნი არიან, რადგან ჭარბი გლუტენი ფუნთუშეულის შეკრულობას აუმჯობესებს.